Overslaan en naar de inhoud gaan

Creatief plan van grootouders helpt kleindochter in één klap over treinangst

In gesprek met Marina Michiels | 11 mei 2016

Hoe overwint een kind haar angst voor de trein? Het vooruitzicht van een unieke dag in Plopsaland en een klein oefenritje vooraf veranderden angst in enthousiasme. Sindsdien is op stap gaan met trein en tram voor de kleine Amber (8) ook echt ‘een beetje reizen’.

Via het zomernummer van het magazine Klasse voor Ouders, een samenwerking tussen Klasse en Vakantieparticipatie, viel een gratis daguitstap voor het hele gezin te winnen. De familie Nys-Michiels uit Tienen kwam als winnaar uit de bus en koos voor een uitje naar Plopsaland, inclusief treintickets. Eén obstakel: kleine Amber was bang om per trein te reizen. Uiteindelijk kozen Rudy, Marina, Amber en Zoé voor een kort oefentraject vooraf. Met succes. Amber overwon haar angst en het gezin kon alsnog naar De Panne sporen. Of hoe er samen op uit trekken niet alleen fijn en ontspannend, maar ook bijzonder leerrijk kan zijn.

Kinderwens vervuld

Toen het gezin Nys-Michiels te horen kreeg dat het een daguitstap had gewonnen, was het viertal dolenthousiast. ‘Na een faillissement zijn we in financiële moeilijkheden geraakt, waardoor vakantie of uitstapjes niet evident zijn’, vertelt Marina Michiels, die samen met haar man Rudy het voogdijschap over hun kleindochters Amber (8) en Zoé (5) deelt. Toen Amber het voorbije schooljaar haar communie deed, wilde ze geen geschenk. Wel droomde ze ervan om eens samen met haar oma, opa en zusje op vakantie te gaan. Een vakantie werd het uiteindelijk niet, maar toen ze hoorde dat ze met haar gezin naarPlopsaland in De Panne mocht, was de vreugde minstens even groot.

Grensverleggend proeftraject

Wel zagen Marina en Rudy al meteen een praktisch bezwaar: de kinderen hadden nooit eerder met de trein gereisd en sinds de recente mediaberichten rond treinrampen had Amber een enorme angst voor treinen ontwikkeld. Uiteindelijk besloten de grootouders om het toch een kans te geven door met de kinderen een kort oefenritje te maken.  Ze boekten een ticket van Tienen naar Leuven. Enkele rit, om met de bus te kunnen terugkeren als het voor Amber toch te moeilijk zou zijn. Die voorzorgsmaatregel bleek overbodig: na een moeilijk moment bij het opstappen, gleed de angst al snel van Amber af.

Een hele belevenis

‘Uiteindelijk vonden de kinderen het zelfs zo leuk dat we er de volgende dag meteen een treinrit naar Blankenberge hebben aangebreid’, vertelt Marina. ‘Zo konden ze ervaren hoe het was om wat langer onderweg te zijn en om bijvoorbeeld ook eens op een rijdende trein rond te wandelen of naar het toilet te gaan. Het was echt een belevenis voor hen.’
Ook het effectieve traject naar Plopsaland werd memorabel. De meisjes wilden graag ook eens op de kusttram zitten, dus stapte het gezin een treinstation vroeger af om de kinderen ook van een tramrit aan zee te laten proeven. ‘Amber en Zoé hebben enorm veel geleerd over reizen met het openbaar vervoer. En voor oma en peppie was het volop genieten’, blikt Marina terug.

Voor het eerst naar het theater

Ook in Plopsaland was genieten de rode draad. Het gezin ging voltallig op zowat alle attracties en ook de theatershow van Kabouter Klus maakte diepe indruk. ‘ Amber en Zoé konden maar niet geloven dat Kabouter Klus niet klein was’, lacht Marina. ‘Zo’n grote kabouter hadden ze echt niet verwacht! Het was de allereerste keer dat de kinderen een live theatershow bijwoonden en we hebben er allemaal intens van genoten. We hebben zelfs met ons viertjes uit volle borst meegezongen!

"De band met onze kleindochters was altijd al sterk, maar zulke bijzondere momenten kunnen delen heeft toch wel een impact op een gezin." 

Samen nagenieten 

Vandaag, meer dan een week later, is de uitstap nog steeds regelmatig het onderwerp van gesprek. De kinderen halen herinneringen op aan hoe leuk ze het vonden, de foto’s die Rudy nam worden nog geregeld samen bekeken en er wordt al hardop gedroomd over – jawel – een terugkeer naar Plopsaland. Tot het zover is, geniet het gezin zoveel mogelijk van de mooie momenten thuis. ‘Zo’n uitstap kunnen maken is natuurlijk geweldig, maar ook thuis kun je samen fijne dingen doen’, vertelt Marina. ‘Een zwembadje in de tuin plaatsen op warme dagen en dan lekker samen spetteren… ook dat is voor ons geluk.’

Twee zusjes

In gesprek met

Marina Michiels is grootmoeder van Amber en Zoë. Amber droomde ervan om op uitstap naar Plopsaland te kunnen, al moest ze daarvoor haar treinangst overwinnen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 11 mei 2016 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |