Overslaan en naar de inhoud gaan

'Als we oplossingen zoeken buiten onze regio, dan is er nu Vakantieschakel'

In gesprek met Hannelore Dewil | 12 juli 2016

Het is altijd zoeken. Meedenken. Ontdekken wat jongeren en volwassenen met een beperking graag doen, goed kunnen. Van welke dromen ze warm worden. En dan de voelsprieten uitsteken in de samenleving om kansen om te toveren tot realiteit. Vrijetijdswerker Hannelore Dewil van KVG-Limburg schakelt behoeften met kansen. Dat ze nu ook toegang krijgt tot Vakantieschakel maakt haar enthousiast, en wel om twee dingen. ‘Ik vermoed via Vakantieschakel antwoorden te vinden op vragen die ons Limburgs netwerk overstijgen. Daarnaast hebben wij ook veel te bieden: een netwerk in de regio, en ervaring met de organisatie van vrijetijd en vakanties voor mensen met een beperking. Die delen we vanzelfsprekend graag.’

Bij KVG zijn het hoofdzakelijk vrijwilligers die vakanties mogelijk maken voor mensen met een beperking. KVG-medewerkers bieden ondersteuning waar nodig. Hannelore: ‘Een vraag die vaak terugkomt draait om het vinden van vrijwilligers voor uitstappen en vakanties. Waar beginnen we dan te zoeken? Goed mogelijk dat we bruikbare tips sprokkelen via Vakantieschakel.’

Als de vraag het eigen netwerk overstijgt

Soms zullen het vragen naar kennis of ervaring van andere organisaties zijn waarvoor Vakantieschakel wordt ingeschakeld, denkt Hannelore. En soms draait de knoop gewoon om hele praktische dingen. Wanneer een uitstap naar zee gepland is bijvoorbeeld, en de organisatoren nog een verhoogd bed, een tillift of andere hulpmiddelen nodig hebben. ‘In onze eigen provincie lukt het wel om oplossingen te vinden. Hier hebben we een groot netwerk. Maar als we verder weg trekken, is dat soms lastiger. Dan kunnen we nu een beroep doen op Vakantieschakel’, zegt Hannelore.

Vakantie KVG
KVG-vakantie aan zee - Vakantieschakel trekt netwerk van oplossingen open

 

Wederkerigheid

‘Ik denk dat het gaat werken, dat concept van Vakantieschakel’, zegt Hannelore. ‘Omdat er achter de schermen kort op de bal gespeeld wordt. Niets zo fijn als een snel antwoord op je vraag. Wie een keer geholpen is, zal dan met plezier iets teruggeven aan een andere vraagsteller.’ Hmm, hier klinkt een heel natuurlijk principe: wat je krijgt, geef je graag weer terug of door aan anderen. En wat je geeft, komt ooit bij je terug in de vorm van een tip, een oplossing of een uitgestoken hand.

Enne… mag het ook ietsje verder gaan dan vakantie?

Nog boeiend: rond het platform kan op korte tijd een groot netwerk van organisaties ontstaan. Daarin schuilen wellicht ook oplossingen voor vragen die op het randje balanceren: niet meteen recht in de roos van vakantie, maar wel relevant als vrijetijdsvraag.  Hannelore: ‘Momenteel houdt dit mij bijvoorbeeld bezig: een blinde jonge vrouw zoekt een plek waar ze als vrijwilliger administratieve ondersteuning kan bieden. Het lijkt een eenvoudige vraag, maar je het blijkt bijzonder lastig om een organisatie bereid te vinden daar op in te gaan.’ Zou zo’n vraag ook via Vakantieschakel kunnen? ’t Zou tof zijn, want de kans is groot dat er in het netwerk Vakantieparticipatie precies de oplossing schuilt die past.

 

Info

Vakantieschakel vind je hier: www.vakantieschakel.be
​Meer lezen over Vakantieschakel kan ook in deze verhalen:

'Primeur: Vakantieschakel wordt vliegwiel in netwerk Vakantieparticipatie
Rechtdoor en rechtuit samenwerken om vakantiedrempels te tackelen
​Eerste Vlaamse Vakantieschakelaar aan 't woord 


 

 

Hannelore Dewil

In gesprek met

Hannelore Dewil is vrijetijdswerker bij KVG-Limburg. KVG heeft 33 plaatselijke afdelingen in Limburg. Vrijwilligers organiseren er vrijetijdswerking voor personen met een beperking.

Ook de jaarlijkse kampen zijn in handen van vrijwilligers. KVG organiseert kampen voor jongeren en jongvolwassenen met een fysieke of mentale beperking. Bovendien is er een gezinsvakantie voor gezinnen met een kind met een beperking. De vakanties staan open voor leden en niet-leden van de vereniging.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 juli 2016 in de categorie Samenwerken.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |