Overslaan en naar de inhoud gaan

Allerjongste Vlaamse ondernemertjes schenken opbrengst aan goed doel

In gesprek met Stijn Verbeure en Elle De Kuyper | 3 september 2013

Elf meisjes en jongens van 9 tot 12 jaar stampten tijdens het Junior topstarterkamp een limonadefabriek uit de grond en verkochten hun zelfgemaakte limonade. Onder hen ook enkele kinderen uit een sociaal-economisch kwetsbaar gezin. Ze ontdekten spelenderwijs de ondernemer in zichzelf. De kinderen kozen er zelf voor om het grootste deel van hun opbrengst te schenken aan twee goede doelen. Als echte ondernemers kregen ze ook een deel van de winst mee naar huis.

Grote belangstelling voor jongste ondernemers in België

Onder belangstelling van de pers en in aanwezigheid van de Gentse schepen van economie en ondernemen Mathias de Clercq, ontvingen de deelnemers aan het Junior Topstarterkamp vrijdag een oorkonde. Ze schonken ook 726 euro opbrengst aan Make a Wish foundation en Habbekrats vzw. Het hoofd van Citrus Saturday Jack Wratten en twee van zijn studenten bezochten het kamp. Citrus Saturday is een initiatief van University College of London Advances en kwam naar Gent op initiatief van VOKA - Kamer van Koophandel Oost Vlaanderen in het kader van een Europees project.

Trots op verwezenlijkingen

‘De kinderen genoten zichtbaar van alle aandacht die er was. Ze waren bijzonder trots op hun verwezenlijkingen én op de winst,’ zegt Tijl Van Heirweghe, die het programma ineen bokste en de deelnemertjes een week lang in hun ondernemersavontuur begeleidde. Tijl studeerde net af als leraar lager onderwijs aan de Hogeschool Gent. Samen met twee klasgenoten ontwikkelde hij een lespakket rond ondernemen voor het lager onderwijs.

Spelenderwijs theorie en nieuwe vaardigheden leren

Via spelletjes en activiteiten leerden de kinderen over de verschillende aspecten van een onderneming. Onderwerpen als het verschil tussen diensten en producten, de wet van vraag en aanbod en prijssetting kwamen aan bod. Maar het draaide vooral om actie. In hun eigen mini-bedrijfje konden de kinderen alle beslissingen zelf nemen: welke limonade ze wilden maken, welke ingrediënten er voor nodig zijn, waar ze die aan een interessante prijs konden kopen.

Zowel jongens als meisjes deden mee aan het topstarterkamp. En hun invalshoeken waren soms heel verschillend. ‘Ze waren het niet altijd eens. De jongens zochten de kortste weg naar het maken van limonade, de meisjes waren meer bezig met het aanbrengen van variatie en het aantrekkelijk maken van hun product door de versiering van de glazen en de verkoopstand,’ vertelt Tijl.

Topstarter topmoment bij productie van de limonade

Toen de deelnemers na drie dagen van voorbereiden echt aan het limonade maken begonnen, kwamen hun talenten tot volle bloei. ‘Zoals in een echt bedrijf, kreeg ieder zijn of haar taak. Iemand sneed de citroenen, een ander perste ze, een ander mengde ze met water en suiker. Na een tijdje wisselden de kinderen elkaar spontaan af. Ze werkten heel constructief en efficiënt samen. De meningsverschillen tussen meisjes en jongens verdwenen om zich te concentreren op wat ze samen wilden bereiken: voldoende en lekkere citroen- en aardbeilimonade maken.’ 

Ondernemerskwaliteiten onmisbaar in de samenleving

‘Ondernemerskwaliteiten als initiatief nemen, een planning maken, je werk organiseren en samenwerken in functie van een doel, winnen aan belang in onze samenleving. Niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen,’ weet Tijl. ‘Tijdens het kamp ontdekten en ontplooiden de kinderen spelenderwijs deze vaardigheden bij zichzelf. Ze ontdekten dat ondernemerschap ook echt iets voor hen kan zijn, ook als ze er thuis niet mee in aanraking komen. En ze oefenden ook vaardigheden die ze direct kunnen inzetten, zoals zelf naar de winkel gaan en prijzen berekenen en vergelijken.’

Toekomst nog onzeker

Het Junior topstarterkamp dat vzw Free-time en Voka samen organiseerden, was een groot succes. Of het kamp volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt, is nog een vraagteken. ‘Aan het enthousiasme van de partners zal het in ieder geval niet liggen. De eerste uitdaging is om voldoende  financiële ondersteuning te vinden,’ besluit Tijl.

NOPIC

In gesprek met

Stijn Verbeure is coördinator van Free-Time. Elle De Kuyper is projectcoördinator van Junior-Topstarter vanuit VOKA.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 september 2013 in de categorie Kinderen.

Neergepend door

Lisa Coppin, nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |