Overslaan en naar de inhoud gaan

Aankomende sociaal werkers onderzoeken belang van vakantie

In gesprek met Studenten Sociaal Werk, Thomas More Geel | 30 maart 2018

Aan de opleiding sociaal werk van Thomas More Geel startte een groep studenten met hun leerproject ‘Vakantie en ontspanning voor iedereen.’ Ze zullen vakantieverhalen beluisteren van mensen in armoede met ervaring met vrijetijd en vakantie. Daarna bedenken ze hulpmiddelen die de vrijetijdsbemiddelaar van Balen kan inzetten om aandacht te vragen voor het belang van vakantie. Het project is een volgende stap in een reeks ontmoetingen waarin mensen op deze website hun verhaal en hoop vertelden. Het ziet er naar uit dat ook deze etappe een stapsteen wordt naar nieuwe, nog te schrijven verhalen.

Zo begon het

In september 2017 publiceerden we hier een gesprek met onderzoekster Nele Peeters van CEBUD. Zij vertelde dat vakantie en vrijetijd horen bij een menswaardig bestaan, zoals eten, drinken en een dak boven je hoofd. In haar contacten met welzijnswerkers merkte ze dat die vanzelfsprekendheid nog niet overal is doorgedrongen. Vooral wanneer het financieel erg spant, lijken hulpverleners vakantie en vrijetijd te relativeren. Mensen in armoede doen dat ook vaak zelf. Schuldgevoel en schaamte doen mensen besluiten dat ze geen ‘recht’ hebben op vakantie. Die conclusie komt scherp naar voor in het grootschalig luisteronderzoek van Vakantieparticipatie. Onlangs hoorden we nog een pleidooi voor ‘ont-schuldigen’ door Nancy Claessens van het OCMW-vormingscentrum in Beringen.

Samenwerking opzoeken

Na het gesprek met onze redactie besloot Nele ‘iets’ in gang te zetten om hulpverleners bewuster te maken van die akelige realiteit. CEBUD is nauw verbonden met de opleiding Sociaal Werk van de Thomas More Hogeschool in Geel. Waar beter dan bij toekomstige sociaal werkers kon Nele starten met haar missie? In samenspraak met vrijetijdsbemiddelaar Hanne Weckx van Balen, collega’s binnen CEBUD en docenten van de opleiding sociaal werk werd het project ‘Vakantie en ontspanning voor iedereen’ geboren.  Hanne: ‘Ik merk dat er nog werk is om mijn collega’s van onder meer OCMW, CAW, JAC en onze sport- en jeugddiensten te overtuigen van het belang van vrije tijd en vakantie voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

‘Vrijetijd wordt nog vaak als de kers op de taart gezien, terwijl het eigenlijk een ingrediënt van het deeg zou moeten zijn.’
– Hanne Weckx.

De toekomstige generatie hulpverleners betrekken

Vijf tweedejaarsstudenten gingen op de uitnodiging van Hanne in. Zij zullen inspiratie, inzichten en tools cadeau doen waarmee Hanne haar rol van vrijetijdsbemiddelaar in de kijker kan zetten. De studenten maakten inmiddels kennis met het werk van de vrijetijdsbemiddelaar. Ze spraken met Tim Verwilghen, bruggenbouwer bij Iedereen Verdient Vakantie en bereidden zich voor op diepgaande gesprekken met mensen in armoede die kunnen terugblikken op vakantie-ervaringen.

Studenten sociaal werk

Begeleider Leen Van Thielen en de studenten, bijna klaar voor de aftrap van hun luisteroefening

 

Kennismaken met een bijzondere aanpak: luisteren naar verhalen

Onlangs ontmoetten de studenten en hun projectleider Leen Van Thielen de verhalenweefster van Iedereen Verdient Vakantie. Ze gingen dieper in op het belang van verhalen, en hoe het luisteren naar verhalen iets kan toevoegen aan de werkmethodes van sociaal werkers. De studenten maakten kennis met luisterpraktijken die de waardigheid van de verteller ondersteunen en bevestigen: luisteren zonder oordeel of advies, zonder applaus en zonder de woorden van de verteller in je eigen woordenschat te herformuleren. In plaats daarvan oefenden ze met vragen stellen, nieuwsgierig luisteren en openstaan om zelf geraakt te worden door het verhaal van de ander.

Je nieuwsgierige neus achterna

In de komende maanden zullen de studenten vrijetijds- en vakantieverhalen beluisteren bij mensen in armoede. Hun nieuwsgierigheid trekt hen vooruit.

'Ik kon elk jaar met mijn ouders op vakantie. Ik kan me echt inbeelden dat het voor kinderen niet fijn is om in september naar al de vakantieverhalen te luisteren terwijl ze zelf niet konden genieten van vakantie.’ – Marlies, studente

‘Ik ben vooral benieuwd naar welke voorwaarden voor mensen moeten ingevuld zijn voor ze echt van vakantie kunnen spreken’, zegt Stien. Jasmina wil van mensen in armoede leren hoe ze erin slagen hun zorgen achter zich te laten. Ze hoopt dat iedereen gaat inzien dat vrije tijd en vakantie nodig is. Bieke is benieuwd naar verhalen waarin mensen vertellen hoe ze hun vakantie hebben aangepakt, en hoopt dat via dit project het werk van de vrijetijdsbemiddelaar beter bekend wordt in Balen. Nele is nieuwsgierig naar de reacties van maatschappelijk werkers: ‘hoe denken zij over vakantie? Zien zij het als een mogelijkheid voor hun cliënten of niet?’ Sam voegt daaraan toe: ‘Ik hoop ook te leren wat maakt dat sommige mensen anders denken en vinden dat niet iedereen zomaar recht heeft op vakantie.’

Toekomst creëren

Na de verwerking van de verhalen ontwikkelen de studenten hulpmiddelen waarmee de vrijetijdsbemiddelaar haar collega’s kan inspireren om actief bij te dragen aan vakantiekansen voor iedereen.  Wij vertellen hier later over de ontdekkingen van het projectteam en de conclusies die de aankomende sociaal werkers trekken voor hun eigen toekomstige professionele praktijk.

Studenten sociaal werk

In gesprek met

Bieke Swerts, Jasmina Van Ostaede, Marlies Laeremans, Nele Aarts, Stien Boonen en Sam Van Craenendonck studeren sociaal werk aan de Thomas More Hogeschool in Geel. Voor het project ‘Vakantie en ontspanning voor iedereen’, werken ze samen met Nele Peeters en Leen Van Thielen van CEBUD en Hanne Weckx, vrijetijdsbemiddelaar bij het vrijetijdscentrum De Kruierie in Balen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 maart 2018 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |