Overslaan en naar de inhoud gaan

73-jarige reisleider neemt elk jaar 600 senioren mee op daguitstap

In gesprek met Joris Guiot | 12 april 2016

Senioren van de Gentse lokale dienstencentra De Thuishaven, De Knoop en De Regenboog krijgen ruim tien keer per jaar de kans om een daguitstap te beleven. Uitstappen die tot in de kleinste details zijn voorbereid door bezieler Joris Guiot (73). Joris, ooit reisbegeleider voor Azië en Zuid-Amerika, is dag in dag uit in de weer met het ontdekken van bestemmingen, vastleggen van autocars en onderhandelen van prijzen. Elke uitstap bereikt Joris dertig tot zestig deelnemers. ‘Cultuur, natuur en bevolking: die drie elementen wil ik in elke uitstap een plek geven’, zegt Joris.

De drive van Joris? ‘Ik heb nog veel energie, ik doe het graag en de mensen genieten er enorm van’, zegt hij. Voor veel reizigers zijn de daguitstappen de enige kansen om er eens tussenuit te zijn. Nodig, vindt de vrijwillige reisorganisator. ‘Op uitstap gaan betekent de riem eraf kunnen gooien. Zelfstandig geraken mijn reizigers maar moeilijk uit de dagelijkse sleur. Vier op vijf deelnemers hebben een beperkte financiële draagkracht en weinig sociale contacten.'

"Op uitstap gaan is voor senioren een gelegenheid om anderen te leren kennen en nog iets bij te leren.’"

Ruim 10 bestemmingen per jaar

Alleen al in 2016 doet Joris een 11-tal bestemmingen aan. Onlangs waren ze op bezoek bij de scheepslift van Strépy-Thieu, Mons en Brugge. Binnenkort trekken ze naar de Champagne, naar Hasselt (Jenevermuseum en Japanse tuinen), naar Filliers en Stoeterij Naessens in Bachte-Maria Leerne. In de zomermaanden gaan de uitstappers varen op het Kempisch kanaal, naar het orgel- en kermismuseum in Hilvarenbeek en trekken ze richting Limburg voor een bezoek aan Tongeren en Valkenburg. In het najaar bezoeken ze een project van blinden-geleidehonden en de garnaalvissers in Diksmuide en Koksijde. Het is allemaal tof, boeiend en dichtbij genoeg om op één dag weg en weer thuis te zijn.

Vaste plaatsen in de bus: alweer een zorg minder

Iedereen moet zich op z’n gemak voelen, vindt Joris. En daar hoort veel oog voor detail bij. ‘De mensen willen gerust zijn dat ze de uitstap wel aankunnen. Dat ze niet al te ver moeten stappen bijvoorbeeld. Dat er aangepaste maaltijden zijn voor mensen met diabetes. Dat bus, restaurants en toeristische trekpleisters rolstoeltoegankelijk zijn als het nodig is. Of – zo simpel kan het zijn - dat ze in de bus naast iemand kunnen zitten die ze al kennen. Dus maak ik een busplan op, met vaste zitplaatsen voor iedereen. De mensen vinden het allemaal fantastisch.’

"Gerust zijn dat het allemaal goed geregeld is, dat is heel belangrijk voor mijn reizigers."

Verschillen in generaties senioren

De zwakste schakel in de ketting is Joris’ ijkpunt. Meegaan moet ook kunnen voor mensen met een beperkt inkomen en voor wie minder goed te been is.  In die zorg voor het detail ligt wellicht het succes van de daguitstappen. Ruim 250 senioren maken minsten één uitstap per jaar mee. Alles samen betekent dat zeshonderd individuele ervaringen van ertussenuit kunnen, nieuwe dingen ontdekken en samenzijn met anderen.

Andere behoeften bij de aankomende generatie senioren?

‘Ik stel vast dat mensen van mijn generatie en ouder zelf geen dingen ondernemen om er eens tussenuit te kunnen. Zij rekenen op die georganiseerde uitstappen’, zegt Joris. ‘Voor zestigers ligt dat anders. Zij kennen dat, met vakantie gaan. Ze weten hoe ze een uitstap of vakantie kunnen organiseren en ervaren meestal weinig drempels. Misschien gaan die mensen langer zelfstandig willen reizen, en gaan ze in de toekomst pas mee op groepsuitstap als ze echt oud worden. Dan komt daar wellicht ook een heel aspect van zorg en toegankelijkheid bij, en dat is nog een heel andere klus.’

Over toerisme voor senioren organiseert Vakantieparticipatie op 18 april 2016 de studiedag 'Toerisme met een zilveren randje.' Met thatervoorstelling 'Zoutloos', 10 workshops en 8 infostands. Mis het niet.

Joris Guiot

In gesprek met

Joris Guiot (73) is vrijwillig reisorganisator voor drie lokale dienstencentra in Gent. Met senioren van De Thuishaven, De Knoop en De Regenboog trekt hij ruim tien keer per jaar op daguitstap. Hij doet dit werk al sinds 2009.

Joris ontdekte nog maar recent het Steunpunt Vakantieparticipatie. Hij ziet verschillende mogelijkheden om samen te werken. Hij verzamelde een schat aan informatie. ‘Heel wat bestemmingen die wij aandeden, staan nog niet in de gids van Vakantieparticipatie. Ik ben graag bereid al mijn informatie met hen te delen, zodat zij de brug kunnen bouwen naar die toeristische aanbieders.’

Bovendien wil Joris graag onderzoeken hoe samenwerking zijn uitstappen kan versterken. Door informatie uit te wisselen over sociale restaurants bijvoorbeeld, of door samen het gesprek aan te gaan met autocarbedrijven: zodat mensen die moeilijker kunnen reizen met het openbaar vervoer toch aan betaalbare tarieven op uitstap kunnen gaan.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 april 2016 in de categorie Ouderen.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |