Overslaan en naar de inhoud gaan

3 dochters van Hoop blazen engagement aan in netwerk Iedereen Verdient Vakantie

In gesprek met Marianne Schapmans | 18 juni 2019

‘Hoop heeft twee mooie dochters. Hun namen zijn Woede en Moed.’ Zei Augustinus heel lang geleden.  Herkenbaar, vinden we in het netwerk dat vakantie mogelijk maakt voor mensen die minder kansen hebben. Want uit woede en verontwaardiging om hoe de dingen zijn, en moed om die dingen beter te maken, putten mensen energie. En die energie is nodig om in actie te komen voor een menswaardig bestaan voor iedereen.

Marianne Schapmans, netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie, over de lange vakantieperiode die voor de deur staat:

"Armoede heeft een enorme impact op de vrije tijd van mensen. Uit de EU-SILC-enquête van de FOD Economie blijkt dat één op de vier Belgen zich geen weekje vakantie kan veroorloven. Mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, voelen zich genoodzaakt om te focussen op hun basisbehoeften. Om van het leven te genieten, blijft er meestal geen budget meer over. Ze krijgen al snel het gevoel dat ze niet meekunnen, er niet bij horen. Kinderen vallen eveneens uit de boot, er staat een lang vakantieperiode voor de deur.

Door sociale uitsluiting leggen mensen in armoede weinig contacten en bouwen ze veel minder een sociaal netwerk uit. Ze schamen zich, sluiten zich af en komen terecht in een negatieve spiraal. Als samenleving moeten we kansen bieden, ook om leuke dingen te beleven.

Door een vakantie mogelijk te maken, geven we ademruimte, nieuwe moed en een gevoel van gelijkwaardigheid en vrijheid mee. Het is een investering in het potentieel van mensen in armoede, in het potentieel van onze samenleving.

Het netwerk Iedereen Verdient Vakantie permitteert zich de creatieve vrijheid om een derde dochter van Hoop toe te voegen: verwondering.  Verwondering, dat is de open blik waarmee we de kleine dingen kunnen herkennen die wél goed gaan. Waarmee we pareltjes van schoonheid zien. Verwondering verrast en inspireert ons. Geeft richting naar waar we meer van willen. Sommige obstakels kunnen we zelf niet aanpakken en dan leidt verwondering ons naar het pad dat wél werkt. Onze verhalen van verwondering delen we dan ook regelmatig op deze pagina Verbind Je Verhaal. Elke week lees je twee verhalen van verwondering, die we graag in de stroom en in de wereld brengen. Om te laten zien waar we meer van willen. Om anderen te inspireren. Om verbindingen te leggen, en meer mogelijkheden te creëren.

Hoop blaast het engagement aan in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie”. We gaan de moeilijke verhalen niet uit de weg. De verontwaardiging over sociale uitsluiting blijft groot.  Hier werken we aan, samen en elke dag. Doe mee. Versterk het netwerk Iedereen Verdient Vakantie en Verbind Je Verhaal."

Marianne Schapmans

In gesprek met

Marianne Schapmans is directeur van Iedereen Verdient Vakantie bij Toerisme Vlaanderen. Iedereen Verdient Vakantie is een netwerk van ruim 2000 partners: sociale organisaties en toeristische aanbieders van verblijven en daguitstappen. Samen maken zij – via een systeem van kortingen, een online platform en netwerkactiviteiten vakantie mogelijk voor mensen die omwille van financiële of andere drempels niet zo makkelijk toegang vinden tot vakantie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 juni 2019 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |