Overslaan en naar de inhoud gaan

100 jaar WO I: dat maak je maar eens in je leven mee‏

In gesprek met Ilse Dejaegere | 9 oktober 2014

Dat het precies honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog door ons land raasde, wilde Ilse Dejaegere niet aan haar kroost voorbij laten gaan. ‘Ik vond dat ik dit moest meegeven aan mijn kinderen’, zegt Ilse. En hoewel haar drie pubers van 11, 15 en 17 eerst nog niet al te enthousiast op haar plan reageerden, bleek een uitstap naar de Westhoek een diepe indruk na te laten.

Ilse vindt het belangrijk dat haar kinderen een stukje van de wereld leren kennen. Dat ze meer zien dan hun eigen dorp, Molenstede bij Diest. Dat ze ontdekken wat er verderop nog allemaal te zien en te leren valt. En – mooi meegenomen – dat ze ook eens wat anders doen dan de hele dag voor de TV of computer doorbrengen. ‘Trouwens, we maken het maar één keer in ons leven mee dat het precies honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ik vond dus dat de kinderen dat echt moesten kunnen ervaren.’

Veel meer dan een paar immense kerkhoven

‘We gaan toch al die kerkhoven niet bezoeken, mama’, protesteerden de kinderen eerst nog. Niet dus. Ilse bedacht een daguitstap met elf bezienswaardigheden, waaronder Bayernwald en het  American Monument in Kemmel. In Boezinge reden ze voorbij  Essex Farm Cemetry en in Ieper bezochten ze het In Flanders Fields Museum en de Menenpoort en fotografeerden ze het stadhuis en het monument van de Ieperse Furie. In Passendale struinden ze door de Tyne Cot begraafplaats en reden voorbij de Oude Kaasmakerij. Laatste halte was Diksmuide. Daar bezochten ze de Ijzertoren en fotografeerden ze de Dodengang en Kapel Calvarieberg.

Vakantiekiekjes van Ilse en de kinderen.
Vakantiekiekjes van Ilse en de kinderen.

 

Doolhof

De loopgraven van Bayernwald in Kemmel, zo genoemd door de Duitsers die hier de Franse soldaten overwonnen, waren voor de elfjarige Davy een spectaculaire plek. ‘Het had iets van een doolhof waar we door konden wandelen. Davy had zelf gekozen om hier naartoe te gaan, en hij vond het reuze cool’, vertelt Ilse.

Verhalen van mensen laten diepste indruk na

Het In Flanders Fields Museum (Ieper) was ronduit indrukwekkend. ‘We konden het museum bezoeken aan de hand van verhalen van vier mensen, waarvan we gaandeweg ontdekten wat ze in die oorlog doormaakten. Dat heeft indruk gemaakt. De kinderen waren er niet van weg te slaan. Er hangt binnen in het museum een sfeer van verdriet en van angst. We konden meebeleven hoe de mensen bang waren, hoe moeilijk het moet zijn geweest om alles te verliezen en te moeten leven te midden van de bombardementen.’ Eén ruimte in het museum zal Ilse voor altijd bijblijven. ‘Het was een kleine plaats, en als je naar boven keek, zag je allemaal mensen met een verminkt gezicht. Dat is echt overweldigend.’

Het grijpt je letterlijk naar de keel

Het plan was om na het bezoek aan het museum te picknicken, ‘maar ik kon geen hap door mijn keel krijgen’, vertelt Ilse. In plaats daarvan zochten ze de beroemde Ieperse Menenpoort op, een beklijvend monument voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De open lucht deed goed. De picknick werd bewaard tot in Passendale. Ilses jongste dochter had voor de gelegenheid een lekkere pastasalade klaargemaakt. Ze bezochten er het Tyne Cot Cemetry, waar bijna 12.000 soldaten hun laatste rustplaats vonden.

"Ik heb de indruk dat de kinderen er toch wel wat van zullen vasthouden.‘Het verdriet, de armoede en al die mensen die na de oorlog helemaal opnieuw moesten beginnen: dat blijft toch wel hangen. Toen net na de vakantie op school de Eerste Wereldoorlog ter sprake kwam, konden ze zich daar echt wat bij voorstellen en er in de klas verhalen over vertellen."

NOPIC

In gesprek met

Ilse Dejaegere is alleenstaande moeder. Ze is lange tijd werkloos en houdt haar gezin recht met een bescheiden inkomen. Elke week legt ze een paar euro’s aan de kant voor de vakantie. Zo houdt ze een jaarlijks budget van om en bij de 300 euro over, dat het gezin kan besteden aan leuke uitstapjes. Sinds dit jaar leerde ze het aanbod van Vakantieparticipatie kennen via het CAW. ‘Eerst was ik daar nog niet zo voor te vinden’, zegt Ilse, ‘want dat voelde alsof ik dan ook in armoede leef. Maar dan ben ik gaan neuzen in de boeken en vond ik het toch wel aantrekkelijk.’ De kortingen op inkomgelden voor musea en dagtrips betekenen voor Ilse een flinke ruggensteun waar ze bijzonder dankbaar voor is. Ze schat dat de uitstap naar de Westhoek – vervoerskosten niet inbegrepen – minder dan 20 euro heeft gekost. Voor het hele gezin, welteverstaan.

Zelf op ontdekkingstocht langs de geschiedenis van WO I: hier vind je het aanbod van  Vakantieparticipatie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 oktober 2014 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |