Overslaan en naar de inhoud gaan

“Vrijheid, je kunt niet beschrijven wat dat doet”

In gesprek met Alain H., geëngageerd voor mensen in armoede | 10 november 2017

Ja, hij weet wat armoede is. Ooit sliep hij buiten op een bank. Daarna kon hij naar een appartementje. Hij weet hoe het leven is als je de elektriciteit niet kunt betalen. Als je niet naar de dokter kunt of durft, ook als het hoognodig is. Voor Alain H. is het ergste achter de rug. Hij engageert nu zich voor lotgenoten bij Hart Tegen Armoede en vzw Wieder in Brugge, een vereniging waar armen het woord nemen. ‘Maar het woord krijgen alleen is niet genoeg’, zegt Alain. ‘De mensen moeten ook toegang krijgen – en durven nemen – tot de schone dingen van ’t leven. Eens weg kunnen hoort daar absoluut bij.’

Alain vertelt:

‘Iedereen moet af en toe zijn verzetje hebben. Je moet eens uit je kleine leefwereld kunnen stappen. Efkens niet moeten koken. Vrijheid ontdekken. Een paar dagen vakantie laat de mensen ervaren dat er in hun leven ook een vrije kant mag zijn. Dat ze ook recht hebben op een plaatske in de samenleving.

Vrijheid ervaren, wat dat doet? Heel veel, mevrouw. Je kunt dat niet beschrijven. Allez, ik was vorig jaar met de armoedeverenigingen in Amsterdam. Een verblijf van één nacht was het, en dat heeft zoveel in gang gezet. We zijn bij Madame Tussaud geweest, hebben op de walletjes gewandeld. Ik had dat al wel gezien op de tv, maar toen was ik er écht.

"Ik heb toen dikwijls tegen mezelf gezegd: Alain, jong, je bent hier, je staat hier, je maakt het echt mee. Ik ga dat nooit meer vergeten"

Dankzij de armoedeverenigingen ben ik al op veel plaatsen geweest. Ik heb Clouseau gezien, en Will Tura, en Jo Vally. We zijn in Poperinge geweest, en in Amsterdam. Ik kan daardoor dingen beleven die ik anders nooit zou kunnen. Dat is toch een beetje een luxe, een heerlijke luxe. Dat levert een mens een gevoel van vrijheid op.

Het doet zoveel deugd. Het is daarom spijtig dat veel mensen in armoede niet van die vrijheid kunnen profiteren. Er zijn kansen genoeg, dat is het probleem niet. Het sociaal huis in Brugge organiseert vakanties en concerten. Ze doen dat heel goed.

Maar de mensen durven soms niet de stap zetten. Veel mensen verbergen liever hun armoede dan hulp te vragen. Ze willen niet naar een OCMW gaan, bang hun fierheid te verliezen. Dat hun ouders of familie iets zou weten van hun miserie is voor hen een nachtmerrie. Er is nog veel verdoken armoede, neem dat gerust van mij aan.

Wat zou helpen? Ik denk dat we nog meer moeten doen om de mogelijkheden in de media te brengen. Niet alleen op websites en facebookgroepen voor mensen in armoede, want vele mensen durven daar gewoon niet op klikken.

"We moeten manieren zoeken om mensen in armoede te bereiken zonder dat ze moeten tonen dat ze in armoede leven."

Het is goed dat mensen die dat willen hun verhaal kunnen vertellen. Want er is in de samenleving nog weinig begrip voor armoede. De mensen oordelen te gemakkelijk. Dan zien ze iemand in armoede met een tablet bijvoorbeeld, en lap, dan hebben ze al hun oordeel klaar. Maar zo simpel ligt dat allemaal niet. Iedereen wil gewoon zijn best doen om erbij te horen.

Trouwens, iedereen kan in armoede verzeild geraken. Of je nu uit een rijk gezin komt of uit een familie die al generaties met armoede worstelt. Een mens kan ziek worden, of dikke pech hebben. Ik kan ervan meespreken. En ik zeg: iedereen moet de kans krijgen om te genieten van het leven en mee te profiteren van alles wat er in de samenleving aan schone dingen te beleven valt.’

Alain H.

In gesprek met

Alain H. woont in Brugge. Hij engageert zich bij Een Hart Tegen Armoede en vzw Wieder, een Brugse vereniging waar armen het woord nemen. We ontmoetten Alain toen de Vakantietoer van Steunpunt Vakantieparticipatie aankwam bij Hostel Snuffel in Brugge. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 november 2017 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |