Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Omarm Warm’ is antwoord op menselijke kwetsbaarheid

In gesprek met Annie, vrijwilliger bij Akindo | 7 oktober 2016

‘Hier krijg ik warmte die ik mee naar huis kan dragen’, zegt Annie. ‘Hier’, is in de vrijwilligersgroep rond Akindo in Lommel. Terwijl Annie vertelt, probeert ze haar emoties de baas te blijven. De waardige manier waarop ze haar verdriet draagt, ontroert. ‘Hier’ is ze bereid haar kwetsbaarheid te tonen.

Vorig jaar stapte Annies dochter uit het leven. ‘Ik verloor al mijn levensenergie. Jos, mijn man, raakte het contact met mij kwijt. Ik kon niet praten. We konden het niet verwerken, met ons twee.’

Tot ze bij Akindo aangewaaid kwam. ‘Hier werd ik gewoon in de groep onthaald. Vastgepakt, geknuffeld, getroost. Hier heb ik gevoeld dat er wel nog dingen zijn die het leven de moeite waard maken. Ik kon mezelf weer oprapen’, zegt ze.

Annie, Akindo
Annie: 'Hier krijg ik warmte die ik mee naar huis kan dragen.'

Er veranderde wat. Het werd een beetje draaglijker. De relatie met haar man werd weer inniger. Het ging haar beter, ze praatte weer, had nieuwe verhalen te vertellen.

En toen, heel plots, stierf Jos.

Meer verdriet. ‘Ik heb diep gezeten, ja. Het is ‘hier’ dat het draaglijk wordt.’

En dan is er Omarm Warm, het credo van Akindo. ‘Hoe belangrijk dat voor mij is, daar zijn geen woorden voor. Dit is anders. Hier word ik opgewarmd.’

Een babbel. Een knuffel. Samen lachen, plagen, spelen en werken.  ‘Zo doen we dat hier gewoon voor elkaar.’

‘Hier ben ik nu. Dit is familie’, zegt Annie nog. ‘Hier blijf ik. Dat is hier mijn plek.’

 

Dit jaar bestaat Akindo 50 jaar: een prima aanleiding voor Vakantieparticipatie om samen met hen stil te staan bij wat hen bijzonder maakt. In een reeks gesprekken zoomen we in op de motor van hun succes: vrijwilligers!
Lees ook: 
Drie jonge mensen met ambitie: 'Volgend jaar staan wij hier bij Akindo als moni!'
Kern van vrijwilligersbeleid: "Ik ben omdat wij zijn"
Vrijwilligers aan het woord: Zes supertips voor vrijwilligersbeleid
Moni's: 'Kwetsbare kinderen kansen geven: "En passant groeien wij ook"

 

Annie, vrijwilliger bij Akindo

In gesprek met

Annie draait als vrijwilliger mee in de creaclub van Akindo, vakantiemaker voor kwetsbare kinderen. De creaclub maakt voorwerpen die ten voordele van Akindo verkocht worden. Tijdens de vakantieperiode helpt Annie met de drukke poets bij kampwissels.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 oktober 2016 in de categorie Vrijwilligers.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |