Overslaan en naar de inhoud gaan

WAQT: tijd pakken om de muizenissen uit je kop te wandelen

In gesprek met Bart en Tim, verblijven bij jongerenwerking Pieter Simenon | 5 mei 2018

‘Als ge bezig zijt, dan wordt uw hoofd leeg hé.’ Tim (17) glimlacht aarzelend. Hij vertelt over zijn WAQT avontuur met begeleider Rens. Tim verblijft in het begeleidingstehuis van Jongerenwerking Pieter Simenon. Als het hen even allemaal teveel wordt, kunnen de jongeren een begeleider van het STUT-team uitnodigen voor een tweedaagse ontsnapping. Dan trekken ze samen eropuit, slapen op een ander en ontdekken een stukje van Vlaanderen. Tim vertelt over zijn tweedaagse in Voeren. Bart, een andere jongen van een jaar of zeventien, trok met Rens naar zee. Met weinig woorden, maar blinkende ogen vertellen ze hun Waqt-verhaal.

Waqt is een Arabisch woord en betekent ‘tijd’, zegt jongerenwerker Joeri Noels. Joeri: ‘Het idee is simpel: Als jij ongedwongen tijd maakt voor mij, maak ik ongedwongen tijd voor jou.  De jongere doet het voorstel. Samen bedenken we een plan. Dat kan een wandeling van een paar uur zijn, een namiddag samen op een bank zitten of een tweedaagse uitstap worden.’ Tim en Bart (*) kozen, los van elkaar, voor een tweedaagse.

Bart: mijn eigen goesting doen

Bart ging naar Oostduinkerke. Hij wilde graag de zee voelen en zwemmen. Samen met begeleider Rens ging hij zwemmen in Sunparcs, slapen in de jeugdherberg en een lange wandeling maken in de duinen. Een hele vreemde wandeling, trouwens. Bart: ‘Rens liet mij de weg kiezen, maar deed altijd precies het omgekeerde van wat ik voorstelde. Uren hebben we gelopen, tot ik mijn voeten niet meer voelde. En Rens deed zijn goesting zonder met die van mij rekening te houden. Waar ik links zei, ging Rens rechts. Keer op keer. De wandeling leek eindeloos. Keimoe werd ik daarvan.’

"Na die vreemde wandeling voelde ik veel scherper wat mijn gedrag thuis voor mijn moeder betekent." - Bart

Eigenlijk deed Rens wat Bart thuis altijd doet, verklaart de jongeman: zijn goesting doen zonder na te denken over wat dat voor z’n moeder betekent. Die wandeling, en de dwarse aanpak van de begeleider duwde de jongen met z’n neus op de kwestie. Bart: ‘Ik weet wel dat ik het moeilijk maak voor mijn moeder, maar tijdens en na het wandelen voelde ik veel scherper wat dat voor haar moet betekenen.’ Hij kwam thuis met zere voeten en een lege kop. Nadien praatte hij met z’n moeder over wat had meegemaakt. ‘Toen kon zij ook zeggen dat het haar pijn doet, en probeerde ik naar haar te luisteren’, zegt Bart.

Tim: praten is gemakkelijker als je wandelt

Tim trok met Rens naar de Voerstreek. ‘Het liep niet zo goed met mij, en dan mogen we vragen om twee dagen met een begeleider iets te gaan doen.’ Tim en begeleider Rens verbleven in jeugdherberg De Veurs. ’s Avonds gingen ze uit eten op een hele bijzondere plek: een man ontvangt er zijn gasten op een gezellige zolder en kookt een heerlijke maaltijd voor hen. Overdag was het duo actief bezig.

"Praten is een pak gemakkelijker als ik wandel" - Tim

Tim: We zijn heel lang gaan wandelen. Dat doet mij tot rust komen. Praten is een pak gemakkelijker als ik wandel.’ Joeri luistert naar wat Tim vertelt en zegt: ‘Als je lijf in beweging is, dan kom je in een andere stemming. Als je heel moe wordt, dan valt er een muur weg. Dan komt vanzelf naar boven waar het op dat moment echt om draait.’ Tim: ‘Ja, dat werkt zo wel. Na die twee dagen ging het weer een tijd wat beter met mij. Ik was een stuk rustiger. Opgelucht.’

* de namen van de jongens zijn aangepast om hun privacy te respecteren.

nopic

In gesprek met

Bart en Tim zijn schuilnamen voor twee jongeren van 17 jaar. Bart zit in een technische richting in het middelbaar. Tim gaat even niet naar school, en wil binnenkort deeltijds werken en leren.

Beide jongens verblijven tijdelijk in het begeleidingshuis van jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel. Joeri Noels en Rens Hellinx vormen er het STUT-team. Ze zijn vertrouwenspersoon voor de jongeren, leren hen sociale vaardigheden en gaan met hen de weg naar het ontdekken van hun kracht en interesses. Het STUT-team organiseert een vrijetijds- en vakantieprogramma waarop jongeren in residentiele en ambulante begeleiding kunnen inschrijven.

Pieter Simenon reserveert voor elke jongere een jaarlijks budget voor vrijetijd en vakantie. Jongeren beslissen mee over het programma en kiezen zelf welke activiteiten ze bijwonen. De kortingen via het netwerk Iedereen Verdient Vakantie maken meerdaagse uitstappen zoals WAQT financieel haalbaar.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 mei 2018 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |